Компания Вашимидж
Оформление фасадов и интерьера
Орієнтування на місцевості для МГН та осіб із стійкими порушеннями: План-схема території медичного закладу

Питання доступності міста для маломобільних груп населення (МГН) та покращення якості їхнього життя тривалий час залишалися на другому плані під час планування міського простору. Інтерес до дослідження доступності міського середовища для людей з обмеженими можливостями зріс разом із впровадженням Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року .

Картографування доступного середовища дозволяє створювати інформаційний ресурс для громадян про доступні маршрути, що допомагає планувати пересування в умовах міста.

Основною проблемою при створенні карти доступності, яка є елементом інклюзивної системи навігації, залишається збір та оновлення актуальної інформації, оскільки карти доступності корисні настільки, наскільки актуальна інформація, яку вони містять.

Незважаючи на значну кількість реалізованих сервісів з картами доступності, в них все ще відсутня важлива функція – маршрутизація до державних закладів охорони здоров'я.

Однією з причин, чому в існуючих проєктах так і не реалізована функція маршрутизації, є велика кількість факторів, які необхідно враховувати при створенні доступного маршруту.

Одним з таких факторів є перешкоди. Якщо для звичайної людини не проблема переступити бордюр або спуститися по дорозі з великим нахилом, то для людини на кріслі колісному пройти таким шляхом без супроводу складно або неможливо.

Для визначення ступеня доступності маршрутів при створенні карти необхідно враховувати можливість подолання маломобільними групами населення (МГН) різних типів бар'єрів. До них можна віднести:

  • Архітектурні або фізичні бар'єри.

  • Інформаційні бар'єри: недоступні для людей з інвалідністю системи навігації та орієнтування, відсутність інформації про послугу та способи її отримання, виконані у доступній і/або альтернативній формі тощо.

  • Операційні бар'єри: нелогічні та незручні процедури обслуговування.

  • Комунікативні бар'єри: стереотипи щодо людей з інвалідністю, незнання етики спілкування з людьми, що мають інвалідність, неправильне розуміння інвалідності тощо.

Подолання цих бар'єрів є ключовим завданням для забезпечення рівних можливостей для всіх громадян у середовищі. Важливо не лише ідентифікувати та усунути існуючі бар'єри, але й передбачити можливість їх появи у майбутньому. Тільки таким чином можна забезпечити комфортне та безпечне пересування МГН.

Як орієнтуватися на місцевості маломобільним групам населення та людям зі стійкими порушеннями при відвідуванні медичного закладу. Долаємо інформаційні бар'єри

Існує 4 ключові типи інформації про орієнтування, які слід розглядати як частину стратегії пошуку маршруту для усіх відвідувачів закладів охорони здоров'я в Україні: 

  1. Інформація перед візитом: письмова інформація (талончик з позначенням дати та часу призначення прийому до лікаря), друковані карти закладу (з цим питанням щє треба попрацювати в закладах охорони здоров'я), голосові вказівки, отримані по телефону з реєстратури.

  2. Інформація про маршрут, як дістатися до медичного закладу: дорожні знаки, визначні архітектурні об’єкти та під’їзди до території.

  3. Інформація на території закладу: план-схема території і розміщених на ній будівель і приміщень;  знаки розташування; покажчики напрямків, довідники, інформаційні стійки, помітні входи в будівлі, промарковані стежки - суцільна проблема!!!.

  4. Інформація про місцезнаходження: зовнішній інформатор - вивіска, вхідна стела з привітанням та графіком роботи закладу.

ВАЖЛИВО!!!! Уся інформація про орієнтування повинна бути розроблена разом, як частина загальної стратегії пошуку шляху, щоб забезпечити узгодженість інформації. План-схема територією медичного закладу повинна дозволяти людям створити просту ментальну модель сайту та основні маршрути руху навколо нього, щоб люди могли зорієнтуватися на місці. Входи на майданчик, будівлі та громадські входи, громадські об’єкти завжди повинні бути чітко позначені.

Рекомендації щодо створення доступної план-схеми територією закладу

Друковані карти, які повинні надаватися разом із листами про зустріч, зазвичай менші за план-схему території закладу, яка надається або в роздрукованому вигляді, або посиланням на сайт закладу, де вона розміщується. Важливо, щоб карта була розбірливою та зрозумілою в найменшому масштабі, у якому вона буде відтворена, а не просто зменшувала велику карту.

1,2,3....9 - розміщенні елементи системи навігації для кращого орієнтування на місцевості

Карти, план-схеми на території та надіслана разом з листами про прийом, повинні показувати:

  • розташування ділянки по відношенню до найближчого населеного пункту, вулиці

  • головні громадські входи на територію та будівлю, де відбудеться зустріч

  • головні громадські входи в цю будівлю, доступні для всіх користувачів закладу, включаючи людей з інвалідністю

  • основні шляхи руху та кількість поверхів, а також основні громадські сходи та ліфти, що з'єднують поверхи

  • автостоянки та автобусні зупинки

Переваги надання пацієнту карти медичного закладу

Використання добре розроблених карт допоможе людям спланувати свій маршрут і оцінити, скільки часу він займе. Це особливо важливо для людей з стійкими порушеннями, які можуть не мати змоги використовувати певні засоби орієнтування на місці.

Карта може допомогти уникнути стресу в день візиту, забезпечуючи більш позитивне очікування та полегшуючи пошук пункту призначення. А медичному закладу - підвищити та сформувати репутацію "Дружнього до людей з інвалідністю".

Карта-схема території ТМ Sign для закладів охорони здоров'я, освіти та інших просторів за принципами універсального дизайну

Карти, план-схеми територією повинні дозволяти людям створити просту уявну модель

Дизайнери компанії VASHIMAGE спираючись на наукові дослідження та міжнародну практику проєктування ефективних, інклюзивних системи навігації (wayfinding system) за принципами універсального дизайну створюють карти-схеми територій та інші елементи навігації для різних закладів та просторів, які включають такі складові:

  • макет території у 3D форматі (при необхідності проєктується мнемосхема)

  • розташування основних будівель

  • основні маршрути навколо ділянки

  • маршрути через основні будівлі

  • містять універсальні символи для людей з когнітивними розладами

  • шрифт Брайля та тактильний текст 

Зовнішня конструкція з алюмінієвого композиту з дотриманням вимог ДБН: висота не нижче 0,8 м. та не вище 1,5 м. (висота верхнього ребра). Передбачено вільний простір під її поверхнею у 0,7 м. для зручного підходу людині на кріслі колісному

Створення та розміщення належних елементів навігації є критичним для спрощення орієнтування відвідувачам та клієнтам, особливо маломобільним групам населення та людям зі стійкими порушеннями. Це не лише покращить їхнє пересування, але й сприятиме створенню більш інклюзивного та доступного міського середовища.

 

Інші елементи інклюзивних систем навігації можна замовити/купити "в один клік" онлайн на сайті SIGNS-STORE.COM

Або напишіть нам запит на прорахунок індивідуального замовлення, менеджери зв'яжуться з вами протягом години.

Просмотров: 73 |
У ВАС ЗАЛИШИЛИСЬ ПИТАННЯ?
Наши спеціалісти готові надати відповіді на них. Будемо раді обговорити ваш проєкт!
ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ
Наш менеджер зв’яжеться з Вами протягом 1 години